کولپوسکوپی چیست؟
17/09/1399
لابیاپلاستی و بکارت
17/09/1399

ویروس HPV عامل زگیل تناسلی

ویروس HPv عامل زگیل تناسلی

ویروس اچ پی وی چیست؟

ویروس اچ پی وی ( ویروس پاپیلومای انسانی) نوعی ویروس با طیفی وسیع از سویه هاست و حدود ۲۰۰ سویه بیماری زا از این ویروس تا کنون به ثبت رسیده است.
هرعضو این خانواده توسط یک عدد شناخته می شود که این عدد بیانگر نوع ویروس و خصوصیات آن و همینطور محل بروز آن در بدن است .
مانند : hpv 11


شایع و معمولی صورت و بدن هستند و زگیل های مسطح بیشتر توسط شماره های ۳ و ۱۰ ایجاد می شوند. انواع ۶ و ۱۱ در ناحیه تناسلی بروز پیدا می کنند.
نکته قابل تامل که سوال بسیاری از شماست این است که آیا قابلیت انتقال این ویروس ها به نقاط دیگر بدن وجود دارد؟ و اما جواب ! خیر.
ویروسی که باعث ایجاد زگیل انگشت شده به ناحیه تناسلی منتقل نمی شود و بالعکس زگیل ناحیه تناسلی هم به انگشت منتقل نخواهد شد. در واقع هر کدام از انواع این ویروس فقط علاقه به بروز در ناحیه ای خاص از پوست یا مخاط بدن را دارند.

برای انتقال ویروس HPV یکی از شرایط زیر لازم است:
تماس پوست آلوده با پوست
پوست آلوده با مخاط
مخاط آلوده با پوست
مخاط آلوده با مخاط
در صورت شکسته شدن سد دفاعی پوست یا مخاط مثلا اگر خراش یا بریدگی روی سطح پوست وجود داشته باشد (که این مساله با تراشیدن مو با تیغ یا خاراندن پوست با ناخن و حتی ایجاد شکافهای ظریف هنگام رابطه جنسی ایجاد می شود) و با ترشحات آلوده یا

سطح زگیل تماس داده شود و بخصوص اگر تماس عمقی و توام با فشار باشد (دقیقا شرایطی که حین رابطه جنسی پیش میاد!) ویروس براحتی از شخص آلوده وارد بدن فرد می شود. بنابراین انتقال ویروس HPV بر خلاف نظر عموم و آنچه که گاهی توسط افراد غیرمتخصص گفته می شود از طریق آب استخر و یا حین لیزر و ... امکان ندارد چرا که سه شرط فوق محقق نشده است.
علاوه بر این از منظر زیست شناسی ویروس ها قابلیت حیات خارج سلولی ندارند و برای زنده ماندن نیاز به سلول میزبان دارند. این دقیقا به این معنی است که ویروس ها شانس کمی برای زنده ماندن در محیطی خارج از بدن را دارند.

مراحل بعد از آلودگی با ویروس اچ پی وی

پس از انتقال ویروس از طریق تماس پوست به پوست یا پوست به مخاط، ویروس وارد لایه های ‌سلولی پوست ناحیه آلوده شده اما در بدن پخش نمی شود. در بسیاری از موارد در صورتی که سیستم ایمنی فرد قوی عمل کند، بدن توانایی حذف ویروس HPV و مبارزه با آن را در بدن خواهد داشت و شما عملا درگیر بیماری و بروز ظاهری آن نخواهید شد. درنتیجه در اکثر موارد ویروس همان قدر که راحت وارد بدن شده است به راحتی نیز از بدن خارج می شود. در زنان و مردان جوان و سالم و غیرسیگاری شانس این اتفاق بیشتر است.
✦توجه : تنها راه انتقال زگیل تناسلی رابطه جنسی است.

حال در مواردی که به دلیل ضعف قوای جسمانی و سیستم ایمنی، فرد نتواند با ویروس HPV مقابله و آن را از بین ببرد با توجه به نوع ویروس و قدرت سیستم ایمنی فرد چند حالت پیش می آید:
1- ویروس در حالت خاموش و درست مانند یک مهمان ناخوانده در بدن باقی می ماند و برای فرد، مشکل یا علائمی ایجاد نمی کند و تنها در صورت انجام آزمایش متوجه ناقل بودن خود خواهیم شد.
2- ویروس از انواعی باشد که مسبب ایجاد زگیل هستند و روی سطح پوست نواحی تناسلی، اطراف مقعد و یا داخل واژن زگیل ایجاد شود.
در آقایان زگیل ها روی آلت تناسلی، اطراف مقعد و سطح داخلی ران ها ایجاد می شوند.


3- حالت سوم حالتی است که ویروس HPV از انواع پرخطر باشد یعنی از انواعی باشد که می توانند زمینه ساز ابتلا به سرطان دهانه رحم، مقعد، دهان، حلق و حنجره باشند.
نکته! در صورتیکه شما برای مدت طولانی آلوده به این نوع ویروس ها باشید ممکن است (دقت کنید ممکن!) که طی سال های آتی به سرطان های فوق دچار شوید.
این جمله به این معنی است که قرار نیست همه افراد آلوده به ویروسهای پرخطر به سرطان مبتلا شوند بلکه در تحقیقات جدید مشخص شده که تنها ۱۰‎٪ این افراد در سالهای بعد به سرطان مبتلا می شوند که با این حال با برنامه های مرتب چکاپ و معاینه ای که برای زنان ترتیب داده می شود، می توان تا حد زیادی از شیوع این گونه سرطان ها پیشگیری کرد.


انواع پر خطر و کم خطر ویروس HPV

انواع پرخطر شامل اچ پی وی های شماره:
۱۶ ، ۱۸ ، ۳۱ ، ۳۳ ، ۳۵ ، ۳۹ ، ۴۵ ، ۵۱ ، ۵۲ ، ۵۶ ، ۵۸ ، ۵۹ ، ۶۸
انواع کم خطر شامل اچ پی وی های شماره:
۶ ، ۱۱ ، ۴۰ ، ۴۲ ، ۴۳ ، ۴۴ ، ۵۳ ، ۵۴ ، ۶۱ ، ۷۲ ، ۷۳ ، ۸۱
اچ پی وی های شماره ۶ و ۱۱ شایع ترین عوامل ایجاد زگیل در ناحیه تناسلی و انواع ۱۶ و ۱۸ شایع ترین ویروس های HPV هستند که با ایجاد سرطان دهانه رحم ارتباط دارند.
در این بین نوع ۱۶ شایع ترین ویروسی است که با ایجاد سرطان در دهان و مقعد نیز ارتباط دارد.

چه افرادی در خطر آلودگی با ویروس HPV و چه افرادی شانس بیشتری برای پیشرفت بیماری به سمت سرطان دهانه رحم دارند؟

تعدد شرکای جنسی بصورت همزمان
تعویض مکرر شریک جنسی
شروع زود هنگام رابطه جنسی
ضعف سیستم ایمنی برای مثال در افراد مبتلا به اچ آی وی
روابط هموسکشوال
سن بالاتر شخص در زمان آلوده شدن به ویروس
مصرف سیگار توسط فرد آلوده
ابتلای همزمان فرد به سایر عفونتهای جنسی مثل تبخال تناسلی، عفونت کلامیدیایی و ... .
مصرف طولانی مدت قرص های جلوگیری خوراکی
زمینه و استعداد ژنتیکی و فامیلی برای ابتلا به سرطان ها

راه های تشخیص آلودگی با ویروس HPV چیه؟

بر اساس آخرین مطالعات انجام شده شیوع آلودگی با ویروس HPV بین زنان در کل دنیا ۱۰‎٪ بوده (از هر ۱۰ زن یک نفر به این ویروس آلوده شده اند) که این یک عدد میانگین است و قاعدتا میزان شیوع این بیماری کشور به کشور متفاوت است!
مثلا در کشورهای آفریقایی آمار شیوع حتی به ۲۲‎٪ هم می رسد!
تبخال تناسلی چیست و تفاوت آن با زگیل تناسلی
جراحی های زیبایی زنان

تا کنون روش تشخیصی قابل قبولی از سوی سازمانهای معتبر متولی سلامت جهت بررسی وجود ویروس در ناحیه دهان، مقعد یا ترشحات مجرا و آلت تناسلی آقایان معرفی نشده اما در چند سال اخیر که بررسی وجود ویروس HPV و تعیین نوع آن در همراهی با آزمون پاپ اسمیر در زنان صورت می گیرد، امکان بیماریابی و برخورد صحیح درمانی با خانم های اچ پی وی مثبت میسر شده است.
این تست به سادگی و بدون درد و خونریزی در مطب انجام می شود.
نکته! توجه داشته باشید تشخیص هرچه سریعتر ابتلا به ویروس hpv و تایپ سنجی ویروس تاثیر به سزایی در روند درمان خواهد داشت.

در صورت ابتلا به ویروس اچ پی وی چه کنیم؟

اگر دچار زگیل در ناحیه تناسلی شدید می توان آنها را با روش های متعدد از میان برد. با توجه به تعداد، اندازه و محل آنها روشهای درمانی متعددی (مثل مصرف محلولهای مخصوص، فریز کردن و لیزر کردن) وجود دارد که من دکتر نازنین صفائی یا سایر پزشکان متخصص با درنظر گرفتن همه این موارد و بر اساس تجربیات قبلی، یکی از روش ها را برای شما انتخاب می نماییم.
نکته اینجاست که همه این روش های درمانی موقتی است و هیچ کدام قادر نیستند که برای همیشه ویروس را ریشه کند و از بدن شما پاک کنند


واکسن HPV

در دنیا سه نوع واکسن اچ پی وی ساخته شده است :
دوگانه
چهار گانه
نه گانه.
در ایران نوع ۴ گانه با نام تجاری گارداسیل بفروش می رسد و بصورت عضلانی تزریق می شود. ضمنا این واکسن به زنجیره سرد نیازمند است.

پیشگیری از ابتلا به اچ پی وی عامل زگیل تناسلی

واکسیناسیون برای پیشگیری از ابتلا به ویروس اچ پی وی، هم برای دختران و هم برای پسران توصیه می شود چرا که میزان اثر بخشی آن در افرادی که واکسن را به موقع و قبل از آلوده شدن به ویروس دریافت کرده باشند ۹۷ تا ۱۰۰‎٪ گزارش شده است!!
برای دختران:
بهترین سن دریافت واکسن ۱۱ تا ۱۲ سالگی است و در تمامی کشورهای پیشرفته واکسیناسیون علیه این ویروس به عنوان واکسن های اجباری است. البته امکان واکسینه کردن دختران از سن ۹ تا ۲۶ سالگی وجود دارد. اگر تزریق واکسن قبل از برقراری اولین رابطه جنسی باشه بیشترین اثربخشی را خواهد داشت.
اگر تزریق واکسن قبل از سن ۱۵ سالگی انجام شود، دو واکسن، به فاصله حداقل ۵ ماه از هم تزریق می شود (بهترین فاصله زمانی بین دو دوز واکسن۶ تا ۱۲ ماه است). اگر اشتباها واکسن دوم در فاصله کمتر از ۵ ماه تزریق شده باشد دوز سوم واکسن لازم است. زمانبندی دوز سوم باید به گونه ای رعایت شود که تزریق سوم حداقل ۳ ماه از تزریق دوم و حداقل ۵ ماه از تزریق اول فاصله داشته باشد.
اگر تزریق واکسن از ۱۵ سالگی به بعد صورت بگیره ۳ دوز واکسن با فواصل ۱ تا ۲ و ۶ ماه بعد از اولین واکسن باید دریافت شود.
حداقل فواصل زمانی بین سه دریافت:
- بین واکسن اول و دوم حداقل ۱ ماه
- بین واکسن دوم و سوم ۳ ماه
- بین واکسن اول و سوم ۵ ماه
یعنی اگر واکسیناسیون شما در این چهارچوب انجام شده درست بوده است.
برای پسران:
سن پیشنهادی دریافت واکسن ۱۱ تا ۱۲ سالگی است اما در فاصله ۹ تا ۲۶ سالگی هم امکان تجویز واکسن HPV هست.
شرایط و دوزهای برای پسران مشابه دوز مصرفی برای دختران است.
در افراد دچار ضعف سیستم ایمنی باشد، بدون توجه به سن هر سه دوز واکسن لازم است.
دریافت واکسن در سن بالاتر بهتر است که با توجه به شرایط خاص هر فرد، تاریخچه روابط جنسی و در نظر گرفتن هزینه تزریق واکسن در مقابل میزان سود جسمانی که متوجه فرد می شود، تجویز می شود.
اما اگر از دسته افرادی هستید که بدن شان دچار زگیل شده باید بدانید که علیرغم درمان زگیل ها با دارو یا کرایو تراپی یا لیزر مونالیزا تاچ باز احتمال عود زگیل وجود دارد.
بیشتر بخوانید:☚ تبخال تناسلی چیست و چه تفاوتی با زگیل تناسلی دارد؟

چه عواملی سبب افزایش دفعات عود زگیل می شوند؟

هر عاملی که سبب ضعف سیستم ایمنی در کل بدن و یا پوست ناحیه آلوده به ویروس شود می تواند منجر به عود زگیل شود:
بارداری:
بعضی از خانم ها برای اولین بار طی دوران بارداری متوجه وجود زگیل می شوند. ممکن است ویروس از مدتها قبل وارد بدن شما شده باشد اما با شروع بارداری و کاهش قدرت

دفاعی بدن که بطور طبیعی در بارداری رخ می دهد ویروس فرصت بیماری زایی را پیدا کرده باشد.
مصرف داروهایی که سیستم ایمنی را تضعیف می کنند:
برای مثال افرادی که تحت جراحی پیوند کلیه، کبد و ... قرار گرفتند جهت پیشگیری از رد پیوند از انواعی از داروها با خاصیت کاهش قدرت سیستم ایمنی استفاده می کنند.
مصرف سیگار و یا مواد مخدر:
مصرف این مواد باعث کاهش قدرت سیستم ایمنی شده و اگر این ویروس به صورت نهفته در بدن باشد، امکان بروز پیدا کرده و علائم آن ظاهر می شود.


★ در پایان، یادآوری می کنم ابتلا به ویروس HPV به معنی ابتلا قطعی به سرطان نیست.★
★ غربالگری های دوره ای خود را جدی بگیرید. ★

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *